Figure 02

Figure ha revelat el seu nou robot humanoide d’intel·ligència artificial, Figure 02, una versió millorada del model anterior, Figure 01. Aquest robot, dissenyat principalment com un assistent integral en fàbriques, ha experimentat notables millores que el fan més versàtil i autònom. Només 10 mesos després de la presentació del primer model, Figure 02 ja ha estat llançat al mercat amb un redisseny significatiu i noves funcionalitats que no estaven presents en el seu predecessor.

Característiques del nou robot Figure 02

Noves capacitats d’interacció i autonomia

Una de les millores més destacades en el Figure 02 és la seva capacitat per conversar amb els treballadors humans i corregir el seu propi comportament. Això s’aconsegueix gràcies a un programari de conversió de veu a veu integrat que li permet comunicar-se a través de micròfons i altaveus embeguts en el seu cos. Aquests components estan connectats a models d’intel·ligència artificial personalitzats, desenvolupats en col·laboració amb OpenAI, que li permeten entendre tant imatges com textos de manera autònoma. Aquesta capacitat d’interpretació és fonamental perquè el robot pugui exercir funcions en un entorn de fàbrica, on necessita processar i comprendre instruccions i descripcions per realitzar la seva feina de manera eficient.

El Figure 02 ja ha estat sotmès a proves en una planta de fabricació de BMW, on ha recopilat dades i ha estat sotmès a un entrenament de casos específics per part de l’equip de tecnologia. Aquest procés és crucial per millorar encara més les capacitats del robot, assegurant que pugui adaptar-se a diferents escenaris i tasques en el futur.

Un assistent Integral que aprèn dels seus errors

Una altra de les funcionalitats clau del Figure 02 és la seva capacitat per corregir errors de manera autònoma. Aquesta característica, descrita com un “comportament après autocorrectiu”, permet al robot reconèixer quan ha comès un error, aprendre’n i ajustar les seves accions en conseqüència. Això implica que, en futures ocasions, el robot pot evitar cometre el mateix error sense necessitat d’intervenció humana o de ser reprogramat. Aquesta capacitat d’aprenentatge automàtic no només millora l’eficiència del robot, sinó que també redueix la necessitat de supervisió constant, la qual cosa el converteix en una eina valuosa en entorns de fabricació.

A més, el Figure 02 està equipat amb un paquet de bateria personalitzada de 2,25 KWh, ubicada en el seu tors, que li proporciona fins a un 50% més d’energia que el seu predecessor. Aquesta millora en la durada de la bateria assegura que el robot pugui operar durant períodes més prolongats, augmentant la seva contribució a les línies de producció i reduint la necessitat de recàrregues freqüents.

Disseny i tecnologia avançada

El disseny del Figure 02 també ha estat millorat per facilitar el seu rendiment en entorns industrials. El seu cos té un acabat mat que diferencia clarament el seu cap, on es troben la majoria de les tecnologies clau, com els micròfons i les sis càmeres RGB. Aquestes càmeres activen el Model de Llenguatge Visual del robot, un programari que li permet comprendre i processar el que veu, tant en imatges com en textos. Aquesta capacitat és essencial perquè el robot pugui interpretar informació visual i actuar en conseqüència, la qual cosa és vital en un entorn de fàbrica on les instruccions i els detalls visuals són comuns.

Mans de quarta generació i potència de processament millorada

Una de les millores més notables en el Figure 02 és la incorporació de mans de quarta generació, dissenyades per ser tan funcionals com les mans humanes. Aquestes mans tenen 16 graus de llibertat, cosa que significa que poden moure’s en 16 direccions o formes diferents, permetent al robot realitzar accions complexes com doblegar, girar o rotar els dits de manera independent. Aquesta capacitat és especialment útil per a tasques que requereixen força i precisió, com aixecar, col·locar o agafar objectes.

L’interior del Figure 02 està dissenyat de manera que tots els cables i components electrònics estiguin integrats dins del cos del robot, mantenint un exterior net i funcional. Pel que fa a la seva potència de processament, el Figure 02 compta amb una CPU i una GPU que li proporcionen tres vegades més potència de processament que el seu predecessor. Això permet al robot gestionar una quantitat molt més gran d’informació i prendre decisions de manera més ràpida i precisa, sense dependre d’ordinadors externs. Tot aquest poder de processament està integrat directament en el robot, la qual cosa significa que pot operar de manera completament autònoma, sense necessitat d’ajuda o instruccions externes.

Proves i futur del Figure 02

Malgrat que Figure encara no ha anunciat una data de llançament oficial per al Figure 02, el robot ja ha estat provat en una planta de fabricació de BMW, on ha demostrat les seves noves habilitats. Aquestes proves inicials són només el començament, ja que la companyia continua refinant i millorant les seves capacitats.

El Figure 02 representa un pas significatiu en l’evolució dels robots humanoides d’intel·ligència artificial. Amb la seva capacitat per comunicar-se, aprendre dels seus errors i operar de manera autònoma en entorns industrials, aquest robot promet ser una eina inestimable en la fabricació moderna. A més, amb la seva avançada tecnologia de processament i disseny funcional, el Figure 02 està preparat per jugar un paper crucial en l’automatització de les fàbriques del futur.