Tesla revela Cybercab, Robovan i robots humanoides Optimus

L’esdeveniment “We, Robot” de Tesla, celebrat el 10 d’octubre de 2024 als estudis Warner Bros. Discovery a Burbank, Califòrnia, va mostrar el futur ambiciós de la companyia. Elon Musk va presentar emocionants avenços en tecnologia autònoma i robòtica, centrats en vehicles elèctrics futuristes i robots humanoides. Transmès en directe per les plataformes X i YouTube, l’esdeveniment va revelar diverses innovacions que busquen transformar les ciutats i el transport urbà de manera radical.

Un dels aspectes més comentats va ser l’exhibició dels robots humanoides Optimus, els quals van servir begudes i van interactuar amb els assistents. Aquests robots representen l’intent de Tesla per fer accessible la robòtica personal a les masses, amb capacitats d’assistència domèstica que inclouen tasques com cuidar nens, passejar gossos, tallar la gespa i ajudar en esdeveniments. Musk també va deixar entreveure que aquests robots podrien vendre’s a un preu aproximat de $20,000 a $30,000, cosa que els faria assequibles per a moltes llars.

Cybercab: transport autònom i assequible

Entre els anuncis més esperats va estar el del Cybercab, un cotxe autònom de dues places, dissenyat per funcionar sense volant ni pedals. Aquest vehicle, que es va presentar com una versió més compacta del Cybertruck, promet oferir una opció assequible i autònoma per al transport urbà, amb un cost estimat de menys de $30,000. Aquesta xifra és inferior al preu del Tesla Model 3, que ha pujat a uns $42,000.

El Cybercab no només ofereix un preu competitiu, sinó també un cost operatiu molt baix, amb xifres que oscil·len entre $0.20 i $0.30 per milla, en comparació amb els $1 per milla que, segons Musk, costa operar un autobús. Una de les característiques més innovadores d’aquest vehicle és el seu sistema de càrrega inductiva, que elimina la necessitat d’estacions de càrrega tradicionals, integrant els vehicles autònoms a les ciutats de manera eficient.

Elon Musk va subratllar que la meta de Tesla és fer que els Cybercabs i altres vehicles autònoms contribueixin a ciutats més netes i segures, reduint accidents i millorant el trànsit. El sistema d’intel·ligència artificial que Tesla ha desenvolupat, anomenat Tesla AI Vision, està entrenat en milions de cotxes per garantir que els vehicles funcionin sense la fatiga o distraccions que afecten els conductors humans. Musk va assegurar que la tecnologia podria fer la conducció fins a 30 vegades més segura que l’operació humana.

A més, va mencionar que els propietaris de Cybercabs podrien gestionar flotes de vehicles per oferir serveis similars a Uber o Lyft, cosa que obriria noves oportunitats a l’economia col·laborativa i permetria a les persones generar ingressos a través de la conducció autònoma.

Robovan: el futur del transport massiu autònom

Un altre dels projectes destacats de l’esdeveniment va ser el Robovan, un vehicle autònom de major grandària, capaç de transportar fins a 20 persones o béns, segons sigui necessari. Amb aquest vehicle, Tesla busca revolucionar el transport en ciutats densament poblades, oferint una alternativa als autobusos i trens tradicionals.

El Robovan té un disseny retro-futurista inspirat en l’art déco, fet que va cridar l’atenció dels assistents, i va ser presentat com una solució innovadora per millorar l’eficiència urbana. Musk va compartir la seva visió de ciutats on els aparcaments es converteixen en parcs i els vehicles autònoms operen de manera tan freqüent i eficient que no serà necessari posseir un cotxe. Això podria tenir un impacte positiu en la qualitat de vida dels ciutadans, en reduir l’espai destinat a aparcaments i alliberar més àrees per al gaudi públic.

 Tesla presentó sus nuevos vehículos autónomos Cybercab y Robovan, además del robot humanoide Optimus, revolucionando el transporte y la asistencia doméstica.

Full Self-Driving i el futur de l’autonomia

Durant l’esdeveniment, Musk també va discutir els avenços de Tesla en la tecnologia Full Self-Driving (FSD). S’espera que el sistema completament autònom es llanci a Texas i Califòrnia el 2025, començant amb els models Model 3 i Model Y, i després estenent-se al Cybertruck i el Cybercab. Aquest desplegament serà clau en la transició cap a un futur en què els vehicles autònoms s’utilitzin fins a deu vegades més freqüentment que els cotxes actuals, augmentant significativament el seu valor.

El sistema FSD ha estat dissenyat per operar de manera completament autònoma, sense la necessitat de supervisió humana, cosa que representa un canvi profund en la forma en què es concep la mobilitat urbana. Tanmateix, Tesla segueix avançant pas a pas cap a l’assoliment d’una autonomia Nivell 4, on els vehicles puguin operar sense intervenció humana sota qualsevol condició.

Optimus: l’ajudant robòtic de la llar

El robot humanoide Optimus també va ser un dels grans protagonistes de l’esdeveniment. Es va mostrar interactuant amb els assistents, realitzant tasques senzilles com servir begudes i jugant a “pedra, paper o tisora”. Segons Musk, l’objectiu a llarg termini és que Optimus es converteixi en un assistent domèstic multifuncional, capaç de realitzar tasques quotidianes a la llar, cosa que canviaria completament la vida diària de milions de persones.

Encara que el preu estimat d’entre $20,000 i $30,000 és assequible per a un robot d’aquestes característiques, el cronograma de producció d’Optimus encara no s’ha establert. Tesla està competint amb altres empreses emergents que també estan desenvolupant robots humanoides, com Figure i 1X, però l’experiència sòlida de Tesla en la fabricació de vehicles elèctrics podria donar-li un avantatge significatiu en aquest camp.

Reptes reguladors i de seguretat

A mesura que Tesla avança en els seus ambiciosos projectes, també enfronta desafiaments importants pel que fa a l’aprovació reguladora. Vehicles com el Cybercab, que no tenen volant ni pedals, hauran de complir amb estrictes normatives de seguretat abans que puguin ser utilitzats en carreteres públiques. Tesla ha treballat amb tecnologia autònoma durant diversos anys, però encara no ha assolit el Nivell 4 d’autonomia que permetria als vehicles operar sense intervenció humana en qualsevol condició. Així mateix, els robots com Optimus també hauran d’enfrontar proves de seguretat abans de ser comercialitzats de manera massiva.

Preguntes freqüents

Què és el Cybercab i quant costarà?

El Cybercab és un vehicle autònom de Tesla dissenyat per a dues persones, sense volant ni pedals, amb un preu estimat de menys de $30,000.

Quan estarà disponible el Robovan?

Tesla no va proporcionar una data específica per a la producció del Robovan, però s’espera que el seu llançament sigui posterior al 2026.

Són completament autònoms els robots Optimus?

No, els robots Optimus presentats a l’esdeveniment eren teleoperats, cosa que significa que estaven sent controlats per humans a distància.