Programació IA: Cursor, V0 i Bolt

Les eines de codificació basades en intel·ligència artificial (IA) estan transformant el desenvolupament de programari en automatitzar tasques repetitives i proporcionar suggeriments intel·ligents que milloren la productivitat. Tres de les principals eines que destaquen en aquest àmbit són Cursor AIv0 de Vercel i la nova incorporació, Bolt.new, llançada recentment per StackBlitz. Cadascuna d’aquestes eines té les seves pròpies característiques, dissenyades per a diferents enfocaments dins del flux de treball dels desenvolupadors, des de la generació de codi fins a la creació de prototips full-stack.

Cursor AI

És una bifurcació de Visual Studio Code i s’ha posicionat com una de les millors experiències de codificació assistida per IA al mercat actual. Entre les seves funcions més destacades es troben el seu autocompletat ràpid i intel·ligent, que no només suggereix fragments de codi sinó que prediu diverses línies en funció dels canvis recents. Això permet als desenvolupadors treballar de manera més ràpida i eficient. A més, ofereix suggeriments no només al final de les línies de codi, sinó també al mig d’elles, cosa que millora encara més la precisió i la rapidesa de les modificacions. Una altra funció important és la capacitat d’editar diversos fitxers simultàniament, la qual cosa facilita la refactorització de grans projectes de codi. També compta amb documentació integrada que permet als desenvolupadors consultar biblioteques populars sense necessitat de sortir de l’entorn de treball, i un xat contextual que ofereix respostes basades en l’anàlisi del codi complet del projecte. Totes aquestes característiques, juntament amb la seva capacitat de mostrar una vista de diferències abans d’aplicar canvis, fan de Cursor una eina sòlida i fiable per al desenvolupament de programari.

v0 de Vercel

Està dissenyat específicament per a la creació ràpida de prototips d’interfície d’usuari (UI). La seva principal fortalesa és permetre la generació i visualització simultània de components de UI, la qual cosa accelera el procés d’experimentació i iteració. Aquesta eina és especialment útil quan es treballa amb marcs populars de UI, com Material-UI, ja que facilita la integració de biblioteques i l’ús de components reutilitzables. Encara que v0 no se centra en la lògica de backend ni en l’obtenció de dades, el seu enfocament centrat en components el converteix en una excel·lent opció per als desenvolupadors que necessiten estructurar ràpidament la interfície de les seves aplicacions. A més, la portabilitat del codi és una de les seves grans avantatges, ja que permet als usuaris copiar i enganxar el codi generat per integrar-lo fàcilment en projectes més grans.

Bolt.new

Es presenta com una eina més avançada, que va més enllà de la creació de prototips de UI en oferir un entorn de desenvolupament full-stack completament en el navegador. A diferència de v0, Bolt.new permet als desenvolupadors crear projectes complets, gestionar dependències i interactuar amb API externes, cosa que el converteix en una opció molt atractiva per a aquells que busquen un flux de treball que abasti tant el frontend com el backend. Una de les seves característiques més innovadores és l’ús de WebContainers, que permeten executar un entorn complet de Node.js dins del navegador sense necessitat de fer una configuració local. A més, Bolt.new incorpora una funcionalitat d’IA que té control total de l’entorn de desenvolupament, cosa que és especialment útil per a la resolució d’errors. No obstant això, presenta algunes limitacions, com la manca de control de versions i l’absència d’una vista de diferències abans d’aplicar canvis, cosa que pot resultar problemàtica si es fan ajustos minuciosos al codi.

Cadascuna d’aquestes eines té el seu propi enfocament i ofereix diferents beneficis segons el tipus de tasca. Cursor destaca en el desenvolupament quotidià gràcies a la seva experiència d’usuari fluida i les seves avançades capacitats d’autocompletat, cosa que el converteix en una eina ideal per als desenvolupadors que busquen eficiència i control en la codificació. Per la seva banda, v0 és ideal per a la creació ràpida de prototips de UI, facilitant la ideació i el disseny de components d’interfície d’usuari amb un flux de treball eficient. Bolt.new, en canvi, destaca per la seva capacitat per a prototips full-stack, especialment útil per a projectes que requereixen una ràpida implementació sense configuracions locals.

En termes de preus, aquestes eines ofereixen diferents nivells d’accés. Cursor AI té una versió gratuïta limitada, un pla Pro per 20 $ al mes, i una versió empresarial amb més prestacions. v0, en canvi, té un sistema basat en crèdits, amb un accés gratuït bàsic i un pla premium també de 20 $ mensuals. Finalment, Bolt.new compta amb un nivell gratuït que ofereix accés limitat, un pla Pro més assequible de 9 $ al mes, i un pla per a equips per 29 $ per membre.

En conclusió, encara que Bolt.new ha captat l’atenció de la comunitat, no es pot considerar un “assassí” de Cursor o v0, ja que cadascuna d’aquestes eines està dissenyada per complir diferents propòsits en el flux de treball de desenvolupament. Cursor segueix sent l’eina preferida per al desenvolupament seriós i a nivell de producció, mentre que v0 i Bolt.new són opcions valuoses per a la creació de prototips. Comprendre les fortaleses i limitacions de cadascuna permetrà als desenvolupadors maximitzar la seva eficiència i productivitat en cada fase del desenvolupament de programari.

VSC, Continue, Github Copilot, Replit Agent

A més de GitHub Copilot i Replit Agent, existeixen altres alternatives per a la programació assistida per intel·ligència artificial, tant gratuïtes com de pagament, que ofereixen una àmplia gamma de funcionalitats. Per exemple, Visual Studio Code, un dels entorns de desenvolupament més populars, compta amb complements com Continue, una eina de codi obert que permet l’autocompletació i xat en diversos llenguatges de programació, facilitant la interacció amb els models d’IA directament des de l’editor. Per la seva banda, GitHub Copilot s’ha posicionat com un dels assistents més complets, proporcionant suggeriments de codi en temps real, generació de proves unitàries i refactorització automàtica, cosa que permet als desenvolupadors escriure codi més ràpid i de manera més eficient. Encara que és una eina de pagament, la seva integració amb múltiples llenguatges i entorns com VS Code o JetBrains el converteix en una opció sòlida per a professionals.

Una altra opció interessant és Replit Agent, que no només genera codi, sinó que també gestiona el cicle de vida complet d’una aplicació, des de la configuració d’entorns fins a la implementació final al núvol. Aquesta integració profunda en la plataforma Replit el converteix en una solució ideal per a aquells que busquen simplicitat i potència en un sol lloc. Finalment, hi ha eines com Tabnine i CodeWhisperer, que ofereixen suggeriments intel·ligents de codi i són ideals per a mantenir la consistència en projectes col·laboratius, permetent als equips mantenir un estil de codi uniforme mentre estalvien temps.

Preguntes i respostes:

Quina és la principal diferència entre Cursor AI i v0 de Vercel?
Cursor AI se centra a millorar la productivitat en tasques diàries de codificació mitjançant un autocompletat avançat i xat contextual, mentre que v0 està dissenyat per a la creació ràpida de prototips d’interfícies d’usuari, centrant-se en la generació i reutilització de components de UI.

Què fa que Bolt.new sigui diferent de les altres eines?
Bolt.new es distingeix per oferir un entorn full-stack al navegador, la qual cosa permet la creació de projectes complets sense necessitat de configuracions locals. A més, inclou eines d’implementació ràpida i resolució d’errors mitjançant IA, cosa que agilita el procés de desenvolupament.

Quines limitacions té Bolt.new en comparació amb Cursor?
Bolt.new manca d’una vista de diferències abans d’aplicar canvis i no compta amb control de versions, cosa que pot fer que els desenvolupadors perdin feina si no es maneja amb cura.