Models del Món

El camp de la intel·ligència artificial podria estar a la vora d’un nou i transformador salt, passant dels Models de Llenguatge Gran (LLMs) a un concepte innovador i expansiu que podríem anomenar “Models del Món”. Tot i que el terme “Models del Món” encara no té tracció en la literatura actual, es proposa com un descriptor adequat per a la nova onada imminent d’evolució de la IA, integrant la totalitat de les nostres experiències físiques i digitals. Els LLMs han revolucionat la nostra interacció amb la informació processant enormes quantitats de dades textuals, però la seva comprensió del món es limita a una perspectiva textual. La següent etapa en el desenvolupament de la IA va veure la integració d’entrades multimodals, com dades auditives i visuals, permetent una comprensió més rica i matisada de les interaccions humanes.

World Models és un estudi innovador que David Ha i Jürgen Schmidhuber, van publicar el 27 de març de 2018, que explora la construcció de models generatius de xarxes neuronals per a entorns populars d’aprenentatge per reforç. La recerca suggereix un model del món que aprèn de manera no supervisada una representació comprimida espacial i temporal de l’entorn, permetent entrenar polítiques simples i compactes per resoldre tasques requerides. El revolucionari del seu enfocament és que l’agent pot entrenar-se completament dins d’un entorn generat pel seu propi model del món, traslladant posteriorment aquesta política a l’entorn real.

La recerca es basa en la idea que els humans construïm models mentals del món a partir de les nostres percepcions limitades, utilitzant aquests models per prendre decisions i actuar. Aquest concepte s’estén al desenvolupament d’un model en què un agent té components visuals, de memòria i de decisió que treballen conjuntament per comprendre i actuar dins del seu entorn.

Els experiments van demostrar l’eficàcia d’aquest enfocament en tasques complicades, com la navegació de curses d’autos a partir de píxels, on l’agent va ser capaç de superar mètodes tradicionals i assolir nous estàndards en rendiment.

Els “Models del Món” representarien el futur de la IA, estenent-se més enllà del text, àudio i imatges per incloure l’espectre complet de les nostres realitats físiques i digitals. Aquests models processarien dades del món real de diverses fonts, com dispositius IoT, sensors, càmeres i més, per comprendre i interactuar amb el món d’una manera que reflecteixi la percepció i cognició humanes.

Les aplicacions dels “Models del Món” són vastes, tocant pràcticament tots els sectors de la societat, des de millorar la salut personal fins a remodelar els paisatges urbans, prometent millorar significativament l’eficiència, sostenibilitat i qualitat de vida. En salut, podrien revolucionar la cura de la salut integrant una àmplia gamma de fonts de dades, el que podria portar a diagnòstics més precisos i plans de tractament personalitzats. En la planificació urbana i les ciutats intel·ligents, podrien jugar un paper important a l’analitzar dades de diverses fonts, ajudant a fer ciutats més intel·ligents i eficients. En educació i capacitació, podrien transformar el panorama educatiu en proporcionar experiències d’aprenentatge altament personalitzades. I en el monitoratge ambiental i sostenibilitat, podrien exercir un paper significatiu en el monitoratge i maneig de recursos ambientals.

Fonts:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *